Hoe bouw je op een veilige manier een rolsteiger op? ?>

Hoe bouw je op een veilige manier een rolsteiger op?

Rolsteigers worden in veel beroepen gebruikt, het is bedoeld om op hoogtes overal makkelijk bij te kunnen, denk aan schilders, loodgieters, bouwvakkers etc. Er zitten veel risico’s en gevaren aan het op- en afbouwen van rolsteigers. Rolsteiger.net geeft een paar tips over hoe je een rolsteiger veilig kunt opbouwen.

De modules

Een rolsteiger is in principe een modulair systeem, je kan ze op verschillende hoogtes en manieren opbouwen. Steeds als je hoger wilt bouwen moet je er weer een module bij doen. Op het hoogste punt heb je ze dan ook allemaal in gebruik. Gebruik ook altijd onderdelen uit dezelfde serie, de kans is groot dat als je onderdelen van meerdere series en/of merken pakt dat ze niet goed in elkaar passen en dat op deze manier de veiligheid in gevaar komt.

Collega’s

De onderdelen van een rolsteiger zijn meestal gemaakt van aluminium, licht en stevig dus.

Dat het licht is wilt niet gelijk zeggen dan je een rolsteiger alleen kunt opbouwen, dit is niet verantwoord en ook gevaarlijk. Als je een lage constructie opbouwt is het soms nog wel alleen te doen, omdat ze zo gemaakt zijn dat je ze eenvoudig op en af kunt breken, probeer toch altijd met iemand samen te werken, zeker als je verder de hoogte in gaat. Er zijn zelfs steigers bij waar het verplicht is om met iemand samen te werken.

Stabiliteit

Omdat je op hoogte werkt is het natuurlijk fijn dat de rolsteiger stevig en recht staat, een mooie zin hierbij is veiligheid eist stabiliteit en stabiliteit eist veiligheid. Probeer de steiger altijd zo waterpas mogelijk te zetten, zo vergroot je de veiligheid van de mensen die er mee werken. Ook moet je goed kijken naar de ondergrond waarop je de steiger gaat bouwen, als je een steiger op het zand waterpas hebt gezet en je gaat er zelf en met materialen opwerken is die zo weggezakt, probeer er in die situaties altijd stevige stenen, platen of planken onder te leggen.

Het weer

Hoge dichte objecten vangen veel wind, als je een steiger gaat bouwen of gebruiken houdt dan altijd rekening met het weer. Tot en met windkracht 6 kun je veilig werken op een steiger, vanaf windkracht 6 ben je verplicht om het af te breken of jezelf te verankeren aan de verankeringsbuis. Heb je eventuele doeken of zeilen aan de steiger hangen, haal ze er af of probeer de steiger te verankeren aan de gevel.

Reacties zijn uitgeschakeld.