Tuin zomerklaar Top Tips ?>

Tuin zomerklaar Top Tips

 

10 tips om uw tuin zomerklaar te maken

In de winter is het een rustige tijd in de tuin, maar binnenkort gaat het weer aantrekken en zal je weer druk aan de slag gaan om uw tuin zomerklaar te maken. Met deze 10 tips kunt u straks goed voorbereid in de aarde duiken wanneer uw tuin weer volop tot leven komt. Op deze manier zal u het voorjaar straks minder hectisch ingaan en extra genieten uw eigen stukje natuur.

1. Verwerk zomerbloeiers (bloembollen en zaden)

Dit is de perfecte taak voor een winderige dag! Bollen, zoals lelies en gladiolen kunnen worden geplant in het vroege voorjaar voor een kleurrijke start van de zomer.

2. Opruimen bloemperken en borders

Een grove opruimsessie van Bladeren en ander vuil van uw bloemperken, gazons en vijvers. Snoei alle dorre delen van planten en geef vorm naar eigen inzicht. Op deze manier zullen planten een frissen start krijgen en de voeding naar de juiste delen sturen.
reinigen van uw kas

3. Reinig uw kas

Als u een kas heeft, dient u deze te reinigen voordat de lente komt! Veeg plantenresten van de vloer en banken en desinfecteer met een warme oplossing met tuinontsmettingsmiddel. Zorg ervoor dat u de binnenkant van het glas desinfecteert omdat overwinterende schimmels en ziekten kunnen overleven in de kleinste hoekjes en gaatjes.  Ventileer uw kas goed in de komende paar dagen, zodat deze goed droogt.

4. zaaien van zaden die een lange tijd nodig hebben

In januari en februari kunt u beginnen met zaaien van planten die een langer groeiseizoen nodig hebben, zoals Geraniums , Begonia’s, paprika’s en aubergines. Ze kunnen eventueel worden gekweekt in een verwarmde kweekbak of soortgelijke oplossing.

5. Pak ongedierte nu al aan

Nu al jacht op en verwijderen van overwinterende plagen kan een hoop ellende besparen voor komende lente en zomer. Neem een kijkje op de kruin van uw vaste planten en je kan naaktslakken, slakken en bladluis die schuilen voor de winter vinden. Verdelg deze nu en u heeft later in het seizoen veel minder last van ongedierte.

6. Plaats een regenton

Installeer een of meer watertonnen in uw tuin om regenwater te verzamelen. Regen water is goed voor het besproeien van planten zoals camelia’s, rododendrons en bosbessen (kraanwater is vaak licht alkalisch).

7. Verplaats bladverliezende struiken

Als u een slecht geplaatste bladverliezende struik heeft dan is het nu de tijd om deze te verplaatsen omdat deze nu nog slapende is. graaf in een wijde boog rond de struik en probeer zoveel mogelijk van de kluit mee te nemen voor de snelste en stevigste aarding op de nieuwe locatie. Bij het planten van struiken op een nieuwe plek moet je rekening houden met de positie. Plaats ze op hetzelfde niveau dat ze voorheen hadden in de bodem, en vergeet niet om ze nadien goed water te geven.

8. Repareer hekken, poorten en houtwerk

Hoewel het buiten koud is is dit de ideale tijd van het jaar om die vervelende klussen uit de weg te werken! Elk defect in ornamenten en gereedschappen kunt u het best nu uit de weg hebben, zodat je meer tijd te besteden hebt in de tuin tijdens de lente en de zomer. Behandel uw houten tuin structuren met een houtverduurzamingsmiddel in droge perioden.

9. Reinig tuingereedschap

Geef uw gereedschap een goede beurt! Maak ze schoon en slijp eventueel gereedschap. De zorg voor uw tuin gereedschap zorgt niet alleen dat u er langer plezier van heeft maar ook om de verspreiding van ziekte te voorkomen. Een vieze snoeischaar kan bacteriën en schimmels overbrengen in frisse snoei wonden. Slijpen van gereedschap zal ook prestaties te verbeteren.

10. Creëer een compost plaats

Als u deze nog niet heeft probeer dan  een compost gebied te maken in uw tuin. Dit kan gewoon een kant en klare compost bak zijn of je kan er een maken van hout. Niet alleen heeft u een plek voor uw tuinafval zetten maar uw planten zullen profiteren van de rijke compost die onstaat wanneer het allemaal afbreekt! Om het proces op gang te helpen kun je met een tuinvork elke maand de hoop omzetten zodat deze wordt belucht.

Wanneer u al deze stappen doorloopt of in ieder geval de stappen welke voor u van toepassing zijn zal u straks een hele goede start maken in het voorjaar en extra kunnen genieten van uw tuin tijdens de lente en de zomer.

Reacties zijn uitgeschakeld.